Až jsem poznala Davida, který mne nejdřív přesvědčil, že ani svíčková není mýtus a k ní nelze podávat než klasický český nadýchaný houskový knedlík a přímo u mne v kuchyni mi předvedl, že to opravdu není umění souzené jen Magdalenám Dobromilám. Podle jeho receptu se mi od té doby už vždycky podařil. Dodržuji přesný postup a knedlík je pokaždé obdivuhodný, až málem zastiňuje hlavní pokrm, ať už je to tedy ta svíčková nebo husa či kachna se zelím.
0,5 kg polohrubé mouky
1/2 instantního droždí
1 celé vejce
1 žloutek
2 dl perlivé minerálky lehce ohřáté v mikrovlnce " na vlažno"
špetka soli
2 housky na kostičky
Jestliže máte doma zaručené knedlíkožrouty nebo třeba dva teenagery ve vývinu, pak určitě vynásobte dvěma. Já už taky dělám rovnou z kila mouky a když náááhodou zbyde, dám na mrazák a v době tvůrčí krize jako když najde...
Ingredience kromě housek nasypu do mísy, minerálku až nakonec a uhnětu v hladké těsto, které se nelepí na mísu ani na vařečku. Ručně to jde, ale chce to čas a taky trochu svalů. My velké holky už na to máme hnětacího robota a zatímco ten pracuje, uvařím si kávu a nakrájím houstičky na malé kostičky.
Bochánek uhněteného těsta popráším moukou, přikryju čistou utěrkou a nechám v klidu a teple (na radiátoru třeba) kynouti aspoň hodinu.
Vykynuté těsto ještě chvíli zpracovávám, zahnětu do něj kostičky houstičky, rozdělím na půl a vytvaruji dvě úhledné šišky, které nechám klidně ještě půl hodiny ležet, hezky nakynou, zatímco si dám druhou kávičku nebo pracuju na příloze či masu.
Dám vařit vodu do co největšího hrnce.
Knedlíky hodím do vařící osolené vody a 12 minut vařím pokud možno pod pokličkou. Ono se to vzpírá, voda z přikrytého hrnce utíká, tak na chvilku odklopím, upustím tlak, zas přikryju .... Po těch dvanácti minutách knedlíky otočím a ještě dalších 8 minut trápím přikryté.
Poté šišky vyndám na prkýnko a s vidličkou v každé ruce usilovně a rychle oba knedle co nejrychleji intenzivně z obou stran propíchávám. Toto je důležitá fáze, pokud se neupustí plyn nahromaděný uvnitř knedlíku, dojde ke zdrcnutí, znehodnocení, zklamání a následné frustraci kuchařky i strávníků.
Při dodržení tohoto celkem jednoduchého postupu je výsledkem nadýchaný, na povrchu možná trochu oslizlý, ale uvnitř jemný provzdušněný načechraný typický český zázrak.
Naporcovat ještě teplý čerstvý knedlík na pravidelné centimetrové plátky lze pouze pomocí niti, kterou podvléknete pod šišku a nahoře ji překřížíte nebo zauzlíte, nit projede a ostře oddělí plátek, aniž by jej stlačila.
Žádné komentáře:
Okomentovat