středa 17. prosince 2014

Vanilkové rohlíčky

   Recept je od maminky, jak jinak. Našla jsem jej ale taky v kuchařce, kterou jsem už od mámy před časem dostala, je z roku 1958 a jmenuje se dost nepoeticky "Vaříme zdravě, chutně a hospodárně". Je vybavena černobílými fotografiemi a ilustračními nákresy, které dokonale popisují postupy základů vaření, obsahuje návody na to, jak zacházet obecně s masem, zeleninou, jak zavařovat nebo sušit ovoce, udělat marmeládu či vykuchat kuře. Má rejstřík abecední, podle kapitol a speciální podle tématických okruhů, je v ní všechno, co potřebuje začátečnice i zkušenější kuchta.
   A přestože v názvu má zdraví a hospodárnost, tak vánoční cukrovíčko podle této kuchařky je poctivé, tím pádem ne úplně zdravé, vůbec ne hospodárné, ale úžasně chutné!

     Vanilkové rohlíčky  =  základní měřítko úspěšnosti vánočního pečení, to ví každý a proto si obzvláště na tomto druhu nechávám záležet.

30 dg hladké mouky
20 dg másla
4 dg cukru
10 dg mletých lískových oříšků nebo mandlí
2 žloutky
moučkový cukr smíchaný s vanilkovým na obalování 
  
   Zpracované těsto si dáme na pár hodin do ledničky ztuhnout, aby se s ním lépe pracovalo. Vyválíme centimetr tlusté válečky, ty si nakrájíme na 4 cm kousky, které ohneme do tvaru rohlíčku a narovnáme na plech ne úplně blízko sebe, poněvadž trošinku nabydou.
   V horkovzduchu na 150* pečeme 8 minut, chvilinku počkáme a ještě téměř horké obalíme v moučkovanilkovém cukru. Pokud se lámou, tak ještě chvilku počkejte, chladnější se lámat přestanou.
   Minimální dávka pro naši rodinu je trojnásobek uvedeného množství a to musím tu krabici schovat na tajné místo. Jednou jsem to neudělala a rohlíčky zmizely dřív než jsme zapálili třetí svíčku na adventním svícnu.

Šťastné a veselé! A dobrou chuť, smaozřejmě.

Žádné komentáře:

Okomentovat