1 velká bageta
6 jablek
2 tvarohy
3 vejce
100 g másla
1 deci mléka
2 cukr vanilkový
citronová kůra
skořicový cukr
Bagetu jsem si nakrájela na tenké (5mm) plátky, rozložila je na sucho na plech a nechala chvilku péct, aby křupaly, ale úplně neztvrdly.
Jablka jsem oloupala a nastrouhala nahrubo, smíchala s vanilkovým cukrem, případně se skořicí, ale protože někdo skořici nemusí, nedala jsem a pro ty, kdo chtějí, lze posypat skořicovým cukrem až finální produkt.
Tvarohy jsem smíchala se žloutky, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou.
Bílek jsem našlehala do pěny se lžící cukru.
A teď vrstvím:
Rozpuštěné máslo na dno (=vymazaná forma)
Křupavé bagetky
Rozpuštěné máslo (=lehce zkropit)
Tvarohový krém
Nastrouhaná jabka
Křupavé bagetky
Rozpuštěné máslo + mléko (= kropit a rovnoměrně polít)
Zapéct 20 minut , 150 st.horkovzduch
Nanést závěj sněhu po celém povrchu a ještě 10 minut, možná 15 do zezlátnutí zapéct.
Ještě jedna vychytávka na vanilkový cukr: cukr písek nebo krystal zavřu do skleněné dózy spolu s celým vanilkovým luskem, cukr průběžně se spotřebou dosypávám a vanilku zpravidla před vánoci vyměním za čerstvou. Mám tak neustále připraveno a navíc je to určitě levnější a poctivější než ty několikagramové pytlíčky ovoněné syntetickým etylvanilinem.
Žádné komentáře:
Okomentovat