úterý 21. října 2014

Zemlbába

      Lehce oschlá bageta z předvčerejšího grilování ( výborné maso nepotřebovalo zajídat chlebem), padané letní jablka, co mi jich pytel vnutila sousedka, ona to nemůže kvůli cukrovce a děti za ní nejezdí, tak co s tím, že jo, vy si určitě poradíte a děcka budou ráda..., nó,štrůdl už byl tenhle týden dvakrát...pak jdu náhodou kolem zrcadla, kouká na mě nějaká bába...  a nápad na ňaminu naskočil sám:

1 velká bageta
6 jablek
2 tvarohy
3 vejce
100 g másla
1 deci mléka
2 cukr vanilkový
citronová kůra
skořicový cukr

     Bagetu jsem si nakrájela na tenké (5mm) plátky, rozložila je na sucho na plech a nechala chvilku péct, aby křupaly, ale úplně neztvrdly.
     Jablka jsem oloupala a nastrouhala nahrubo, smíchala s vanilkovým cukrem, případně se skořicí, ale protože někdo skořici nemusí, nedala jsem a pro ty, kdo chtějí, lze posypat skořicovým cukrem až finální produkt.
     Tvarohy jsem smíchala se žloutky, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou.
     Bílek jsem našlehala do pěny se lžící cukru.
A teď vrstvím:
     Rozpuštěné máslo na dno (=vymazaná forma)
     Křupavé bagetky
     Rozpuštěné máslo (=lehce zkropit)
     Tvarohový krém
     Nastrouhaná jabka
     Křupavé bagetky
     Rozpuštěné máslo + mléko (= kropit a rovnoměrně polít)
Zapéct 20 minut , 150 st.horkovzduch
     Nanést závěj sněhu po celém povrchu a ještě 10 minut, možná 15 do zezlátnutí zapéct.

     Ještě jedna vychytávka na vanilkový cukr: cukr písek nebo krystal zavřu do skleněné dózy spolu s celým vanilkovým luskem, cukr průběžně se spotřebou dosypávám a vanilku zpravidla před vánoci vyměním za čerstvou. Mám tak neustále připraveno a navíc je to určitě levnější a poctivější než ty několikagramové pytlíčky ovoněné syntetickým etylvanilinem.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře:

Okomentovat