Tira mi su. Vyzvedni mě nahoru. To je překlad. Kdo co, koho a kam vytáhne? Úchvatná, jemná a lehká chuť rozhodně s každým vyjede až do posledního patra potěšení a radosti!
A je to tak jednoduché! Troubu ani sporák nezapínat, vše je bez vaření, jen mícháme a šleháme, vrstvíme a sypeme!
Nakoupíme:
400 g = 1 bal dlouhých piškotů Savoiardi
200 g čerstvého italského sýra Mascarpone (nebo do tuha vyšlehaná 33% smetana, to jediné připustím jako náhražku, dáte-li pomazánkové máslo nebo lučinu, tak už tomu ale neřikejte tiramisu pls!)
3 vejce - rozdělit na bílky a žloutky
150 g moučkového cukru
1 hrnek silného espressa
1 panák amaretta (mandlový likér), přinejhorším rum (na dětskou párty radši úplně vynechat)
kakaový prášek (ne Granko, ale čisté hořké kakao)
Připravíme:
- formu na dort nebo jednotlivé misky dle záměru na servírování
- do misky (větší než piškot) dáme kafe s panákem
- z bílků vytuníme tuhý sníh
- žloutky ušleháme s cukrem do bělavé pěny
- pokud nemáme originál Mascarpone, našleháme smetanu
- kakaový prášek se sype nejlépe přes jemné čajové sítko
A jdem do toho:
- sníh, žloutkocukrovou pěnu a sýr lehce a nadlehčeně smícháme v jeden krém
- piškoty krátce namáčíme jeden po druhém v kafi a ve formě vyskládáme první vrstvu
- stěrkou rozetřeme na piškoty vrstvu krému
- posypeme kakaem
- piškoty
- krém
- kakao
- pokud ještě máme, tak znovu opakujem: piškoty, krém, kakao
- vyfotíme, fotky dáme na chlubítko, tiramisu do ledničky a pokud to morálně vydržíme a uhájíme, tak jíme až druhý den!
- už jsem dělala mockrát, takže statisticky můžu doložit, že vlivem dosud neurčených a neodhalených okolností je výsledné tiramisu někdy tuhé tak, že se dá krájet i vyklopit, jindy se rozpadá a je rovnou na lžičku, jedno z mých prvních skončilo ve fázi přenosu z lednice rovnou na podlaze :-)...., ale sežere se vždycky tak rychle, že ani nestačím říct: tira mi su, amore mio!
Dobrou chuť! |
Žádné komentáře:
Okomentovat