pátek 4. listopadu 2016

Tataráček z červené řepy ve dvou marinádách s pěnou z kozího sýra

O řepě už toho bylo napsáno poměrně dost. Počínaje tou s dědkem.
Ale ví někdo co s ní pak udělali?
Uvařili? Upekli? Marinovali? V celku? Nastrouhanou? Carpaccio? Tatarák? Boršč??

Podle kuchaře z prestižního pražského hotelu, který o víkendu vařil u mně v kuchyni, si zkuste udělat marinovaný tataráček s pěnou z kozího sýra. A už nikdy nebudete řepu dělat jinak!
Nejdřív si zavolejte dědka, babku, vnučku, psa, kočku, myšku,... a táhněte a táhněte...až vytáhnete...

6 pěkných velkých červených řep

a k tomu si připravte:
vinný ocet
med
olivový olej
avokádový olej
mandlový nebo vlašský olej nebo jiný ochucený kvalitní olej
třtinový cukr
100 g čerstvého kozího sýra
100 ml smetany na šlehání
sůl
čerstvou zelenou bazalku na ozdobu

Pustíme se do toho:
3 řepy dáme vařit neoloupané, asi tak na hodinu do změknutí.
Zatím další 3 řepy oloupeme, nakrájíme nejdřív na velmi tenké plátky, z těch pak krájíme velmi úzké proužky a nakonec velmi drobné kostičky (2x2mm). Nestrouhat! To není ono!
Na první marinádu krátce svaříme:
10 lžic vinného octa
2 lžíce medu
1 lžíci olivového oleje
Zalijeme tímto nálevem minikostičky v misce, zakryjeme fólií a do ledničky s tím.

Na druhou marinádu svaříme:
2 lžíce vinného octa
2 lžíce třtinového cukru
poté přidáme 3 druhy oleje po cca 5 lžících a ohřejeme.
Uvařené řepy sloupneme a nakrájíme na měsíčky, ty zalijeme teplou olejovou marinádou a taky dáme  pod fólii do chladu.

Čerstvý měkký kozí sýr a smetanu vyšleháme do pěny, lehounce dosolíme a uložíme do ledničky k marinujícím se kostičkám a měsíčkům, nejméně na hodinku.

Dáme kafe, zajdeme se psem nebo uvaříme hlavní chod, korespondující s připravovaným předkrmem :-).

Závěrečná úprava vyžaduje fantazii a umělecké sklony nebo to udělejte takhle podle Matyáše:

Dobrou chuť!





Žádné komentáře:

Okomentovat