100 g chlebového kvásku - v Krkonoších dodnes k dostání běžně tam, kde se prodává chleba
hrst sušených hub
2 cibule
1 kg brambor
8 vajec
2 lžíce sádla
2 lžíce másla
sůl, drcený kmín
mléko
Chlebový kvásek zalijeme v hrnci studenou vodou (asi litrem) a mícháme, rozpustíme, vaříme a pořád mícháme, bez míchání se to zdrcne a sedne ke dnu. Až to zhoustne do podoby řidšího šedivého pudingu, minutku ještě provaříme. Případné zdrcky jsem už párkrát vyřešila zanořením mixeru.
Houby namočíme nejlíp přes noc, podusíme do změknutí a přidáme k polívce, dochutíme solí, kmínem, odstavíme z plotny.
Brambory uvaříme běžným způsobem - nakrájené na čtvrtky zalijeme horkou vodou ( jednak se rychleji uvaří, druhak prý takto udrží víc potřebných vitamínů ), osolíme, vaříme 20 minut.
Cibule nakrájíme a osmahneme na sádle do zlatova až hněda. Rozšťoucháme do brambor ne úplně na kaši.
Na másle usmažíme klasická míchaná vajíčka.
Polívku, šťouchané brambory a vajíčka podáváme na stůl zvlášť, každý si do svého talíře s polívkou nandá podle chuti a nakonec si ještě zaleje troškou mlíka.
Žádné komentáře:
Okomentovat