Vánoce se nedají ošulit. Kamarádka mi pyšně několik let nosila na vánoce cukroví z náhražek, hrubozrné a špaldové mouky, z mrkví a cuket, téměř bez cukru, bez zdobení, zdravé, dietní, ...nevzhledné, nedobré a nevánoční. Chvilku se zdvořile válely bez povšimnutí na vánočním stole a pak skončily každoročně v koši.
Na vánoční cukroví používám opravdové máslo, mouku i cukr poctivě prosívám, aby v těstě nebyly hrudky, strouhám čerstvý citrón, vanilkový lusk bořím do cukru už čtrnáct dní dopředu a domácí rybízovou vyrábím jen pro tento účel ( letos od maminky - díky ).
Kromě marmošky se linecké může slepovat krémem, polít čokoládou, ozdobit mandlí, vlašákem nebo barevným cukrovým posypem a můžete tak vymyslet až několik druhů. V tom případě si dávku minimálně ztrojnásobte, ať máte co dělat. Já násobím třemi, i když lepím jen marmoškou. Na Štěpána už většinou nejsou.
30 dg hladké mouky
8 dg moučkového cukru
20 dg másla
2 žloutky
citronová kůra
1 vanilkový cukr
rybízová marmeláda na slepování
Všechno smícháme a prohněteme v hladké těsto, nejlépe rukama, necháme v ledničce ztuhnout a pak na vále válíme 3-4 mm placku, podsypáváme hladkou, aby se nelepila a vykrajujeme tvary vánoční. Do poloviny z nich ještě malým tvořítkem vykrojíme doprostřed malá kolečka, srdíčka nebo třeba kosočtverečky. Pečeme na 160* horkovzduchu 8 minut.
Po vychladnutí slepujeme marmeládou, děrovaným nahoru, to dá rozum.
Žádné komentáře:
Okomentovat