středa 5. února 2014

Husí jatýrka zalitá husím sádýlkem

     Co dát k narozeninám muži, který má všechno? Co potřebuje, to si hned sám koupí ( kolikrát i to, co nepotřebuje...) a navíc má dost náročné požadavky a odlišné potřeby. Já si například kupuju kabelku, která se mi hlavně líbí. Co na tom, že nemá dostatečný počet praktických přihrádek, kapsu na mobil, karabinku na klíče, velikost A4, aby se vešly papíry na pracovní jednání. Já stejně dokážu vytvořit nepřehledný bordel v jakékoli kabelce. Hlavně musí být kráááásnáááá.
     Muž to má jinak a já dosud přesně nevím jak. Prostě narozeniny a vánoce jsou pro mne tvrdým oříškem. Kytky nepije, vínem se nezavděčím, máme ho plný sklep, oblečení si řeší výhradně sám, knihy nečte, všechna cédéčka oblíbených interpretů už máme...
    Jedině to jídlo! To vyjde vždycky!
    
     Takže narozeninové menu: 
*husička pečená  6 hodin ve vlastním sádle, domácí vykrmená od tety Michala K.
*zelí bílé kysané dušené se strouhanou bramborou
*zelí červené čerstvé dušené na červeném víně se skořicí podle Petra ze Žofína v Novohradkách
*kynutý houskový knedlík podle Davida V.
*tiramisu
a
*husí játra zalitá sádlem:
játra
sádlo 
mléko
sůl

     Podle již zmiňované kuchařky po mamce jsem husí játra zalila mlékem a uložila do lednice do druhého dne. Jsou prý pak křehčí.
     Husí sádlo, kterého jsem po pečení husy slila dvě půllitrové skleničky, jsem v kastrolku rozehřála 
( jen jednu tu sklenku), játra nakrájená na kousky jsem v tom sádle při střední teplotě 45 minut škvařila spolu s větvičkou tymiánu pro vůni. 
     Játra jsem vylovila a přendala do efektní starodávné zavařovačky, sádlo jsem osolila ( játra se nesmí solit před přípravou, aby neztvrdla ) a zalila jsem jím ta jatýrka. Zavřela, uložila do ledničky.
     Dárek je hotov!



Žádné komentáře:

Okomentovat