1 kg brambor
250 g hrubé mouky
1 lźice Solamylu
2 vejce
1 lžička soli
Náplň
200 g uzeného masa
1 cibule
1 lžíce sádla
Na jemno nakrájenou cibuli orestujeme na sádle, přihodíme co nejdrobněji nakrájené uzené a osmažíme.
Brambory uvaříme ve slupce, vychladlé oloupeme a nastrouháme na jemnějším struhadle, smícháme s moukou, Solamylem, vejci a solí a vypracujeme těsto. Vyválíme 3cm tlusté válečky a ty nakrájíme na špalíčky, z kterých si v dlani tvoříme mističku, doprostřed vložíme lžičku masové náplně a zabalíme do kuličky. Malinko podsypáváme hladkou moukou, aby se to nelepilo a pracujeme rychle, neboť bramborové těsto se začne brzo roztékat a měkne.
Kouličky naházíme do vařící osolené vody, vaříme ještě asi 3 minuty po vyplavání.
Zelí
1 kg kysaného bílého zelí
1 menší cibule
1 větší brambora
1 lžíce sádla
drcený kmín, sůl
Na sádle osmažená cibule, prostě v české kuchyni "základ", dneska už podruhé. Do toho nasypu zelí, pokud je moc kyselé, tak sleju, případně propláchnu. Nám se letos povedlo domácí zelí naložit tak akorát, bylo by škoda připravit se o vitamíny, takže ho použiju i s tou šťávou, chvíli podusím pod pokličkou a přidám nastrouhanou nebo rozmixovanou syrovou bramboru, je-li třeba, podleju trochou vody nebo vývaru, dosolím a ještě 10 minut dusím, občas míchnu, brambora má tendenci usadit se na dně a připálit se.
Žádné komentáře:
Okomentovat