úterý 15. října 2013

Něco jako ratattouille

Netroufám si prezentovat tento recept jako originální francouzské ratattouille, návodů k jeho přípravě existuje tolik, kolik je francouzů, každá rodina je dělá malinko jinak, asi jako u nás nenajdete stejnou svíčkovou :-). Takže recept vznikl improvizací z toho, co zrovna bylo k dispozici, v letní sezóně jsem měla neustále v lednici připravenou zeleninu na grilování: lilek, cuketu, papriky,..., bylinky rostou v květináčích za oknem a pokud nebyl čas na grilovací párty, využila jsem zeleninu k rychlé přípravě jídla v jednom pekáči. Dá se použít jako vynikající příloha k masu nebo samostatné vegetariánské jídlo, chutná u nás všem, už jsem jej dokonce několikrát úspěšně zopakovala.

brambory
lilek
cuketa
různobarevné papriky
mrkev
česnek
cibule
rajčata
provensálské bylinky ze zahrádky nebo z pytlíku = bazalka, tymián, oregáno, rozmarýn, šalvěj
sůl, pepř
olivový olej
parmazán navrch

Zeleninu očistíme a nakrájíme na větší kousky, promícháme v pekáčku spolu s kořením nebo čerstvými bylinkami, solí a pepřem, zastříkneme olivovým olejem, posypeme parmazánem a v troubě nezakryté pečeme přibližně 30 minut. Indikátorem upečenosti jsou brambory, pokud ty jsou měkké, je hotovo.


Dobrou chuť!

Žádné komentáře:

Okomentovat