Můj muž je požitkář. Na dobrých a dokonalých věcech nešetří. Má rád dobré víno, ocení výborné jídlo. Miluje sušenou šunku, ať už italské prosciutto nebo španělský jamón. Na této šunce je velmi důležité, aby byla správně nakrájená na velmi velmi tenké, téměř průhledné plátky, které se vám rozplynou na jazyku a nechají vyznít intenzivní chuti sušeného masa. Na jihu Španělska v Andalusii jsme před pár lety byli pozváni na obřad krájení šunky přímo na farmu, zaměřenou na chov masného dobytka, kde odborně vyškolený kuchař ukrajoval ty průsvitné plátky speciálním nožem a nábožně je kladl po jednom na připravené talíře. Tehdy měl můj muž v očích takový zvláštní výraz, přirovnatelný snad jen k okamžikům narození našich dcer. A od té doby s ním nebylo k vydržení, přivezli jsme si odtud pochopitelně jamon, on však brzy pochopil, že dovednost ukrojit jej tak, aby to nebyl kus, který zůstane v puse nerozžvýkaný jako hovězí z jídelny, mu, coby chlapci s germánskými geny, zůstane navždy utajen. S urputností sobě vlastní tento problém vyřešil. Jednoho dne přinesl domů obrovskou krabici. S tajemným usměvem mi přikázal, abych vyklidila kuchyňskou linku, což nebylo vůbec snadné - kam najednou s kávovarem, robotem, květináči s bylinkama, košíkem na pečivo a všemi těmi potřebnými věcmi, co máte běžně po ruce? Na diskuzi však nebylo místo. Vše jsem bez řečí odsunula a čekala co bude. Obřadně vytáhl z bedny profi KRÁJEČ, umístil jej do naší pidi kuchyně, slavnostně jej zapojil a ukrojil si první neuvěřitelně tenounký jamon! Od té chvíle dělí svůj život na dobu před Kráječem a po Kráječi. Miluji muže požitkáře. Miluji svého muže :-).
Nemáte-li doma takového muže ani kráječ, nechte si prosciutto nakrájet v italské prodejně na Vinohradech, tam je krájí krásný mladý Ital sice na kráječi, ale s takovou láskou, že je přímo k zakousnutí- šunka i ten kluk.
Recept s prosciuttem?
Žádné komentáře:
Okomentovat