1 brokolici
kelímek 30% smetany
sůl, pepř
lžíce másla
2 housky nebo rohlíky ze včerejška.
Vylepšená verze: místo vody vývar, ale brokolice je natolik výrazná, že ochucení nepotřebuje.
Z brokolice odkrojte a vyhoďte košťály, růžičky opláchněte, zalijte trochou vody, osolte a uvařte téměř do měkka (10-15 minut).
Přidejte smetanu, ještě 2 minutky povařte a zahustěte tak, že ponorným mixérem párkrát zanoříte. Máme radši, když tam plave trochu zeleniny, ale může se i úplně rozmixovat na hladký krém.
Housky nakrájejte na malé kostičky ( starší se krájejí lépe než čerstvé ) a osmahněte na pánvi na kousku másla nebo na sucho. Houskou sypejte až těsně před konzumací, aby nenasákla a křupala.
Nepoužívám vůbec jíšky z mouky, zahušťuji jen rozmixováním části obsahu. Do gulášů rozdrobím kousek staršího chleba a do zelí nastrouhám bramboru.
Polévka nebo omáčka se tím odlehčí a stane se přístupnou i těm členům rodiny, kteří jedou zrovna v dělené stravě a vyhýbají se obilninám. Stačí když si nedají přílohu.
Žádné komentáře:
Okomentovat