pátek 6. září 2013

Švestkový koláč

Je čas švestek, zrajou v sadech a kolem silnic a když pominu, že se dají velmi užitečně zkapalnit
( frťánek slivovičky v zimě do čaje! ), tak první co mně napadlo, je samozřejmě koláč. Sebrala jsem jich pár na zahradě a jdu do něj.

Jednodušší recept neznám:

Těsto
1 velký kelímek bílého nejlíp smetanového jogurtu
1 tentýž kelímek cukru
1,5 kelímku polohrubé mouky
1 prdopeč ( prášek do pečiva)
2 celá vejce
Smíchám v míse metlou, stěrkou rozetřu na plech, vymazaný máslem a posypaný strouhankou.
Na těsto nakladu rozpůlené vypeckované švestky těsně vedle sebe, posypu žmolenkou tak, že ovoce není skoro vidět, hned s tím do rozehřáté trouby a peču do zlatova (horkovzduch na 160st., 30 minut).


Žmolenka
1 hrnek polohrubé mouky
1 hrnek cukru krupice
1/2 kostky másla
Nejlépe zpracovat rukou na žmolky. Toto množství vystačí na dva plechy, v koláčové sezóně peču často, takže polovinu dám do lednice, vydrží i dva týdny, ale po upečení tohoto koláče budete stejně péct další nejpozději hned zítra! 😊

1 komentář:

  1. Ivo, dovolila jsem si dnes udelat napotreti obmenu s jablky a bylo to super! Misa s Vitkem se ohlasili ze na chvili prijedou, tak jsem to nahazela do trouby a za cca 35 min nadsene vyndala, super recept (pdle Tvych slov - ''neznam jednodussi'' - idealni pro mne :-), diky Lucie

    OdpovědětVymazat