Taková ta ze školní jídelny, co je v podstatě nějaký protlak rozpuštěný ve vodě a zahuštěný jíškou, ano to je ta česká rajská. No tak jo, někdy bývá i dobrá, ale až vyzkoušíte rajčatovou, můžeme si o rajské z jídelny ještě pohovořit... :-)
12 větších rajčat přepůlených
12 cherry rajčátek celých
plechovka nakládaných rajčat
sůl, pepř, olivový olej
50 g másla
lžíce olivového oleje
2 cibule
2 mrkve
2 řapíky celeru
2 stroužky česneku
1 bobkový list
1 stonek čerstvé bazalky
1 litr vývaru
sůl, cukr
12 mini mozzarellek
2 bagety
3 stroužky česneku
zelená petrželka
250 g změklého másla
strouhaný parmazán
sůl a pepř
Rajčata vyskládejte řeznou stranou nahoru na plech, posypte cukrem, zastříkněte olivovým olejem a osolte. Pečte v rozpálené troubě na 160 st., 30 minut. Poté přidejte na plech i cherry rajčátka a pečte dalších 10 minut.
Máslo a lžíci olivového oleje rozpalte v hrnci, přidejte nakrájenou cibuli, mrkev, celer a orestujte. Pak přidejte rajčata z plechovky, bobkový list, bazalku, vývar a pečené půlky rajčat ( cherry nechte celá na ozdobení talířů ) a vařte 20 minut.
Vylovte bobkový list, rozmixujte a dochuťte cukrem a solí.
Podávejte s česnekovou bagetou:
Změklé máslo smíchejte s rozmačkaným česnekem, nasekanou petrželkou, osolte a opepřete a tímto česnekovým máslem potřete plátky bagety nebo jej vetřete do zářezů, kterými našikmo naříznete bagetu zářezy po cca 1 cm. Posypte parmazánem a zapečte dozlatova a dokřupava.
Výborný recept. Můžu jenom doporučit.:)
OdpovědětVymazat