pondělí 23. září 2013

Slaný koláč

My tomu doma říkáme kiš (quiche), ale originální francouzský koláč je jiná třída. Tohle je rychlovka, lehká večeře, předkrm slavnostnějšího menu nebo svačinka na zítra.
Podle Babici můžete místo ricotty použít tvaroh, místo rajčat třeba cukety nebo mrkve a nemáte-li na parmazán, posypte to eidamem :-). Sýrových koláčů jsou na internetu tři hromady, já jsem jednou udělala tento a jiný už nezkouším, je nejlepčí!
Mimochodem sýrový quiche jsme si v sobotu objednali ve vinném baru Monarch Na Perštýně. Přinesli vychladlou pizzu s gumovým eidamem na povrchu, což jen dovršilo zklamání z celého podniku: postarším pinglům s pivními pupky jsem už od pohledu nevěřila, že by se vyznali v sortimentu vín a sýrů, které nabízejí. Jde o vinný bar, přitom rozlévají jen tři čtyři nijak zvlášť reprezentativní značky odněkud z moravy, na dotaz o kterého konkrétního vinaře jde, odpovědět neuměl, musel se jít podívat na etiketu. Jedna sklenka byla vychlazená, druhá už ne,... škoda, interiér je vkusný, vtipné kresby 
Jiřího Slívy jsou osvěžující, atraktivní poloha v centru by mohla být využita k nabízení jiné úrovně a navíc moravské víno si takovou prezentaci určitě nezaslouží. 
Takže k tomuto sýrovému koláči si dáme můj oblíbený Znovín Znojmo, například povedený Savignon 2011 Terroir Levure, bílé víno s přívlastkem pozdní sběr, vinařská obec Hnanice, trať Knížecí Vrch, cukru necelých 8, příjemná kyselinka kolem 6, takže pro dámy s chutí na sladké to moc není, ale k sýrům ideální. Ne, nejsem až takový znalec, ale před podáváním si etiketu ráda přečtu, ať vím co mne čeká.

Těsto:
250 g hladké mouky
125 g másla
2 lžíce kysané smetany
špetka soli
Ze surovin vypracujeme hladké těsto a necháme v lednici aspoň hodinu, nejlépe přes noc, čímž si vytvoříte i časovou zkratku.
Úplně nejvíc času ušetříte zakoupením hotového křehkého těsta na koláč, které je již rozválené a srolované v pečícím papíru, takže stačí rozbalit do formy. Mám ho v lednici připravené téměř pořád.

Náplň:
olivový olej na potření těsta
3 lžíce rajčatového suga ( omáčky z rajčat )
1 kelímek ricotty
300 g ( 1 krabičku ) minirajčátek
sůl a špetka bazalky sušené
10 lístků čerstvé bazalky
strouhaný parmazán

Těsto rozválíme a rozložíme na pečící papír vložený do koláčové formy, propícháme na několika místech vidličkou a necháme v rozpálené troubě na 150 st. chvilku zapéct, ne aby zezlátlo, jen se malinko zvedlo a zatáhlo. Trochu vychladlé potřeme olivovým olejem, rajčatovou omáčkou, rozetřeme ricottu, poklademe rozpůlenými rajčátky a lístky bazalky a posypeme strouhaným parmazánem. V troubě pečeme 15 minut. 
Pokud jsem vínko neusrkávala již během přípravy, je teď vhodná chvíle na otevření lahvinky, kiš podávám teplý, vystydnout nestihne, sní se okamžitě!

Dobrou chuť!


2 komentáře: