Tak třeba nechtějí ochutnat nic nového k jídlu: "... nebudu to jíst, protože jsem to ještě nikdy nejedl!"
"A jak chceš zjistit, jestli je to dobré, když to ani neochutnáš?" Nevím, nechci, nebudu,...
Na zahraničních dovolených pak tyto děti trpí hlady, po pár dnech se přejí i pizza a suché špagety, protože omáčka je hnusná ( pravá italská :-)). Problém je odbýt to namazáním chleba, protože i ten chleba je jiný než doma...
Znám děti, které až téměř do dospělosti odmítají cokoli kromě řízku s brkaší a rohlíku se šunkou!
Doufejme, že jednou prozřou a zjistí, že existuje i něco jiného než jejich dvě až tři oblíbená jídla, a že přicházejí o spoustu příjemných zážitků, zprostředkovaných jejich chuťovými pohárky. Nezbývá nám než čekat, až se to zlomí a vařit pro ně zvlášť to jejich oblíbené, poněvadž nemáme to srdce nechat je hladovět, když jim nechutná to naše.
Koupila jsem fíky, v supermarketu zlevnily, vypadaly krásně čerstvě a letos jsme navíc prošvihli dobu, kdy u moře zrajou, takže pro mně byly první v tomto létě. Myslela jsem si, jak budou děti rády, pochutnají si na sladkém, ocení exotiku na sklonku sezóny... Nee! Neochutnal nikdo. Jak jsem mohla zapomenout na to základní pravidlo, že co jsem ještě nejedla, to nejím!
Tak jsem začala pátrat po receptech na využití fíků. Sladké moučníky jsem vynechala, to by vzalo stejný konec. Protože ta část rodiny, která jí všechno, je masová, rozhodla jsem se zakoupené ovoce zpracovat na omáčku k masu a pod maso. Z mnoha receptů na různá originální a nápaditá "chutney" (čatní) jsem extrahovala tuto podobu - k steaku a sýru ozdobu :
8 fíků na osminky
1 červená cibule na půlkolečka
50 g hnědého cukru
10 lístků čerstvé bazalky nasekané
balsamico na zastříknutí
sůl, pepř, chilli
olivový olej
Na olivovém oleji osmahneme cibuli, přidáme nakrájené fíky, bazalku, posypeme cukrem a necháme chvilku karamelizovat, poté zastříkneme párkrát balsamicem a 10 minut podusíme. Dochutíme solí, pepřem a špetkou chilli. Ještě teplé nalijeme do menších skleniček, obrátíme dnem vzhůru a po vychladnutí uložíme na dohled, neb to budem brzy potřebovat ke kozímu sýru a pečenému masu.
Žádné komentáře:
Okomentovat