sobota 21. září 2013

Lečo

Pro příznivce klasiky. Pamatujete to lečo v konzervě v menze za dvojáky? Já jsem ho teda ráda neměla, byly i lepší konzervy, třeba lančmít, ten jsem uměla na několik způsobů, pokaždé chutný, výživný, lehce stravitelný.
Ovšem tento recept, typický pro konec léta, kdy je ještě čerstvá zelenina k mání, nemá s tím dávným "lecčem" moc společného. Důležité je zeleninu nerozvařit na kaši, uzeninku zvolit podle chuti a doplnit čerstvým chlebem. Už podle rozpisu surovin nemůže jít o žádný blaf z jídelny.

5 rajčat - větší masité
5 paprik -tenkostěnné světlezelené
2 cibule
2 buřty
1 bobkový list
5 kuliček nového koření
2 hřebíčky
sůl, pepř
2 lžíce oleje nebo nejlépe sádla

Zeleninu omyjeme a nakrájíme. Do rozpáleného sádla dáme cibuli a koření a osmahneme do lehce zlatova. Přidáme papriky a 5 minut podusíme, nakonec rajčata a dalších 5 minut pod pokličkou povaříme. Vylovíme koření a bobek.
Buřty nakrájíme na kostičky a osmažíme na trošce sádla zvlášť a přidáme k zelenině až před podáváním.
Zůstanou tak pěkně zatáhnuté a křupavé, někdo je dává k zelenině do jednoho hrnce, jsou ale pak měkké a malinko rozvařené. 
Vejce vynecháváme, to už pak moc připomíná (ne)oblíbenou školní jídelnu .

Dobrou chuť!





Žádné komentáře:

Okomentovat