středa 4. září 2013

Prázdniny

Prázdniny skončily a je tu škola, svačinky a pravidelné rodinné večeře, u kterých se probere, co kdo dělal a co by dělat chtěl. Já mám v plánu psát recepty a inspirace na rychlá a jednoduchá, oblíbená a vyzkoušená jídla. Opět bude chybět Mája, je ve škole v Praze, tak si alespoň udělá představu, co se doma děje, případně se inspiruje pro vlastní vaření.
Prázdninové domácí vaření zjednodušuji, a v tom horkém létě, jak se letos podařilo, ani nebyla chuť k jídlu, natož k trávení času u sporáku. Přes den saláty, navečer pak kus masa na gril. Po letech experimentů s marinováním a nakládáním jsme se shodli na tom, že nejlepší je stejně svíčková, vepřová panenka nebo krkovice, jen sůl a pepř, jednoduchý česnekový dip a k tomu dobré bílé víno!
Během prázdnin jsme vyzkoušeli i různé kuchyně, zapsali si pár zajímavých receptů a nápadů, které během roku určitě využiju.
Ochutnali jsme, co a z čeho se vaří v Řecku. Čerstvé suroviny, koupené ráno na místním trhu, udělají 90% úspěchu. Musaku jsem zkusila pak doma i uvařit, o recept se podělím, slibuju :-).
Majča potvrdila po svém návratu z měsíčního pobytu v Londýně, že anglická kuchyně je opravdu nudná, nic inspirujícího.
Největší gastro zážitek jsme si ovšem přivezli už poněkolikáté z Lesovny Žofín v Novohradských horách, kde nás chief cuisine Petr rozmazluje svými dobrotami z české kuchyně. Jídelníček je zdánlivě prostý - králík, zelí, knedlík,,.. Ale! Králík je šťavnatý a jemný! Zelí červené se skořicí a červeným vínem!  Knedlíky chlupaté, špekové, "obyčejné" bramborové, halušky,...! Nebo ty buchtičky s krémem! Žemlovka s jablky a tvarohem! 
Samozřejmě jsem vyzvídala recepty, něco jsem zapsala a budu zkoušet, ale jako Petrovi se mi to pochopitelně nikdy nepovede. A tak se budu celý rok těšit na poslední týden příštích prázdnin na Žofíně, kde pro mně už nejsou stěžejní cyklovýlety po novohradkách; po těch letech už tam znám každý pařez v lese; ale dobrůtky mistra Petra, těch se nikdy nepřejím!

Tak aspoň nějaké to prázdninové potěšení a výtvory.

Májinky mini focaccia.

Tak prý jediné, co Britové umí jsou Fresh džusy.

Už teď mi chybí grilování za teplých letních večerů...


Domácí zmrzlinka.

Chleba se sádlem a škvarkama. To je stejně nejlepší.

Penne těstoviny s ricottou a špenátem aneb Máji experimentování v kuchyni.

Pravé domácí smažené bramborové lupínky.

Spaghetti carbonara!
Tortillas na terásce.

Lesovna Žofín a Petr porcující božskou krůtu.

Tvaroh se špenátem v lilku a cuketě zalité rajčatovým protlakem. Nejlepší recept letošního léta!



Žádné komentáře:

Okomentovat