Itálie se rozkládá v poměrně dlouhém pásu zeměpisné délky a kuchyně na severu je výrazně odlišná od té jižní. V severní části se, historicky vzato, potřebují lidé zahřát a nasytit, aby měli energii na tuhou horskou zimu, najdete zde tučná jídla, podobná těm našim; základem je špek, maso, cibule i knedlíky, jak je známe u nás.
Na jihu jsou naopak ve vedrech snesitelná jen jídla lehká, zeleninová, základem je pasta, čili těstoviny z mouky a vody bez vajec, zelenina a olivový olej. Rostou tu rajčata, jaká jste nikdy nejedli, pokud jste tam nebyli. Olivovníky jsou všude, ve vesnicích má každá rodina svůj olivový sad a olej je jejich základním živobytím. Jako na Moravě má každý švestky nebo vinohrad a v každé vesnici je obecní palírna nebo moštárna, tak v Calabrii mají obecní lis na olej.
Moje rodina žila v Římě, ale Catarina je z Calabrie, takže jsem poznala více tu jižní kuchyni.
Spaghetti carbonara jsem tam nikdy nejedla a pak ani nevařila, je tam špek a vejce, je to pokrm, typický pro studený sever. Recept vyzkoušela Mája, povedl se a protože naše zeměpisná poloha a navíc absence teplého podzimu nás nutí vytáhnout ze skŕíní zimní bundy, rodina toto jednoduché a syté jídlo k večeři jistě ocení.
500 g dobrých špaget
200 g slaniny nebo bůčku
100 g parmazánu
2 stroužky česneku
50 g másla
4 žloutky
50 ml smetany ke šlehání
sůl a pepř ( nejlépe čerstvě namletý )
Špagety uvaříme v co největším hrnci ( 5l ) v dost slané vodě ( 2 polévkové lžíce ). To je totiž základ pro uvaření dobrých nerozblemclých těstovin, krom toho, že nekupujeme ty nejlevnější z diskontu.
Čas uváděný na obalu, platí pro italské al dente, čili na skus. Dětem to nechutná, přidávám 2-3 minutky.
Mezitím si nakrájíme slaninku, oloupeme česnek a na velké pánvi rozehřejeme máslo a oboje osmahneme, kdo česnek nemusí, stačí v celku osmahnout pro vůni a pak vyndat a vyhodit. Uvařené špagety slijeme a necháme si trochu vody, ve které se vařily. Špagety přidáme do pánve ( proto musí být opravdu velká ). V misce si ušleháme žloutky se smetanou a většinou sýra ( trochu necháme na posypání ) a nalijeme toto na špagety v pánvi, kterou už jen mírně zahříváme, nesmažíme na plný ceres. Promícháme to celé dvěma vidličkami nadzdvihováním, aby se všechny špagety obalily vajíčkem a přidáme pár lžic vody, v níž se vařily, pro vláčný a hladký dojem.
Na talíři opepříme a posypeme parmazánem. Dobrou chuť a pěkné zahřátí!
Žádné komentáře:
Okomentovat